Danmark skal være verdensmestre i social innovation

[Debatindlæg bragt i Information d. 6. september 2021]

Af: Anders Folmer Buhelt, Akademichef, Akademiet for Social Innnovation og Dorte Petersen, forperson, Akademiet for Social Innovation

Som samfund skal vi investere i at skabe løsningerne på de store samfundsproblemer. Som land skal vi ind i kampen og igen blive verdensmestre i social innovation, og det skal en ny national platform sørge for, skriver CEO for Plan Børnefonden, Dorthe Petersen, og akademichef for Akademiet for Social Innovation, Anders Folmer Buhelt, i dette debatindlæg

11 medaljer lykkedes det danske atleter at få med hjem fra det netop overståede OL i Tokyo. Fremragende præstationer af blandt andet Viktor Axelsen, Anne-Marie Rindom og håndboldherrerne betød, at Danmark kunne fejre det næstbedste OL siden 1948.

De sportslige sejre, som vi har oplevet denne sommer, er vi alle fædre og mødre til. Vi mærker stoltheden og soler os i succesen. Og med god grund. For selv om sejrene selvfølgelig er atleternes præstationer, så er de også resultater af vores fælles investering som samfund.

I sportens verden ved man, hvor vigtigt det er, at vi investerer i at udvikle fremtidens talenter. Og vi er klar over, at et økosystem, der giver mulighed for udvikling, sparring og støtte til talenterne er afgørende for, at vi som nation hiver medaljerne hjem til OL.

Den tankegang kan vi med fordel lade os inspirere af, når vi river os i håret over nogle af de tilsyneladende gordiske knuder i det danske velfærdssamfund: De mange unge på hver årgang, der ikke kommer i uddannelse eller job. Den bekymrende udvikling i den mentale sundhed. Sundhedsvæsenet, der er presset til det yderste. For bare at nævne nogle stykker.

Investering i samfundsudvikling

Som samfund skal vi – ligesom vi investerer i idrætten – investere i, at vi kan skabe løsningerne på de store samfundsproblemer. Og vi skal skabe et økosystem, der giver gode betingelser for, at individer og organisationer med de gode løsninger på vores fælles samfundsproblemer kan vokse og skabe resultater. Og vi skal fejre det, når vi lykkes.

Hvad skal der til, for at vi kommer dertil?

Det hele starter nok med en erkendelse af, at vi er fælles om vores samfundsproblemer og fælles om at løse dem. Løsningerne skal ikke kun komme fra Christiansborg eller kommunalbestyrelseslokalerne – de skal også komme fra virksomheder, ngo’er, medarbejdere i kommuner og regioner. Mennesker, der sætter i værk for at skabe forandring – både uden for og inden for de etablerede systemer. Det vil de færreste nok være uenige i.

Men det til trods er der meget lidt fokus på – for slet ikke at tale om investeringer i – hvordan vi understøtter dem, der skal udvikle løsningerne på vores fælles samfundsproblemer.

Hvordan giver vi luft under vingerne til den sociale iværksætter, der kan mindske frafaldet på erhvervsuddannelser? Eller den kommunale medarbejder, der utrætteligt arbejder for at forandre systemet, så det er til for de udsatte familier og ikke omvendt? Eller den virksomhed, der vil tage ansvar for at finde jobs til mennesker med flygtningebaggrund, men ikke kan få lov på grund af lovgivningen?

Ny platform for social innovation

Vi investerer simpelthen ikke i, at vi som land har talenterne, kapaciteten og infrastrukturen til at skabe nye løsninger på samfundsproblemer. Måske fordi vi historisk har været verdensmestre i social innovation og har skabt en samfundsmodel, som er beundret over hele verden? Måske fordi vi har skabt en offentlig sektor med så massive og velfungerende systemer, der synes umulige at skubbe til?

Uanset hvad er det på tide, at Danmark kommer ind i kampen, når det gælder social innovation. Derfor er vi i Akademiet for Social Innovation utrolig glade for, at vi i samarbejde med Dansk Design Center (DDC) og med opbakning og økonomisk støtte fra Den Europæiske Social Fond kan lancere platformen KOTE 0. KOTE 0 er Danmarks nye mødested og videnshub for alle, der arbejder med social innovation i Danmark – og dem, som gerne vil.

Ambitionen med KOTE 0 er at skabe et økosystem og bane vejen for en national strategi, så social innovation bliver politisk prioriteret og får de nødvendige investeringer – både offentlige og private. Ligesom vi ser det i mange af vores nabolande, i EU-Kommissionen og fora som World Economic Forum og OECD, der alle har social innovation højt på dagsordenen.

Vi håber, at regeringskonferencen Fremtidens Danmark i sidste uge bliver startskuddet til en systematisk indsats for igen at gøre Danmark til verdensmester i social innovation.

Previous
Previous

Social innovation kan blive en eksportsucces, men det kræver (et andet syn på) penge

Next
Next

Bevægelsen ruller…