Danmark får national platform for social innovation

pawel-nolbert-xe-ss5Tg2mo-unsplash.jpg

Den danske samfundsmodel er beundret over hele verden, men der er grundlæggende problemer, der ikke løses, og potentialer, der forspildes. EU har udvalgt Akademiet for Social Innovation og Dansk Design Center til at lede opbygningen af en national platform for social innovation. Platformen skal samle aktører på tværs af sektorer og bane vejen for kendskab, prioritering og investering i social innovation. Ambitionen er at genskabe Danmarks historiske evne til at skabe banebrydende løsninger på samfundets udfordringer.

Den danske og nordiske samfundsmodel er beundret over hele verden, og den er årsag til velbegrundet stolthed. Men selvom vi er gode til rigtig meget, er der grundlæggende udfordringer i vores samfund, som vi ikke får løst og store potentialer, vi ikke udnytter. Vi er for låste i vores tilgang til, hvordan vi løser samfundsproblemer og med hvem, og der sker for lidt innovation. Vi skal have udbredt forståelsen af, hvad social innovation er, og det skal prioriteres politisk”, siger Anders Folmer Buhelt, Akademichef i Akademiet for Social Innovation.

I Danmark er social innovation ikke et almindeligt kendt begreb, og innovation forbindes oftest med udvikling af ny teknologi. Men Danmark har en lang og stærk tradition for at skabe social innovation med folkeskolen, andelsbevægelsen, højskolebevægelsen og arbejdsmarkedsmodellen som centrale eksempler.

For at lykkes med at løse de store udfordringer vi står overfor, skal der en infrastruktur til der kan styrke ressourcer, relationer og opbygge kapacitet. Vi har brug for nye forbindelser i økosystemet og brug for at inddrage en langt bredere aktørkreds, der sammen skal sætte retning. Hertil skal vi mobilisere vores kreative forestillingsevne til at definere inspirerende og meningsfulde missioner vi kan og vil lykkes med”, siger programleder Sara Gry Striegler fra Dansk Design Center.

Internationalt fokus

I mange lande omkring os arbejdes der systematisk med at understøtte social innovation; det prioriteres i politiske strategier, og der investeres både offentlige og private penge, fordi der er enighed om, at udvikling af samfundet er en fælles opgave der kræver, at vi tænker og handler i nye baner på tværs af sektorer.

EU-kommission har social innovation højt på dagsordenen og udruller i 2021-27 90 milliarder euro fra Den Europæiske Socialfond i EFS+ programmet til at styrke social innovation i medlemslandene. Det er nødvendigt for medlemslandenes evne til at håndtere social og grøn omstilling, digitalisering og tilpasninger til fremtidens arbejdsmarked, ikke mindst på baggrund af Covid-pandemien. Etableringen af en infrastruktur – en national platform for social innovation - er første skridt hen henimod at disse EU-midler kan bidrage til at understøtte social innovation i Danmark.

Mødested og talerør

De næste to år skal Akademiet for Social Innovation og Dansk Design Center stå i spidsen for opbygningen af platformen i Danmark. Der vil blive etableret en partnerkreds med en række danske aktører, som arbejder på området.

Platformen bliver et stærkt netværk af aktører på tværs af sektorer, som styrker økosystemet, kapacitetsopbygger centrale aktører og er et fælles talerør, der kan sætte social innovation på dagsordenen i Danmark og arbejde for øget politisk prioritering. Ambitionen er at bane vejen for en national strategi for social innovation, som man fx har i Sverige.

Vejen derhen handler blandt andet om at skabe et fælles sprog om, hvad social innovation er i en dansk sammenhæng – og mobilisere virksomheder, civilsamfundsorganisationer, offentlige organisationer, fonde, arbejdsmarkedets parter og finansielle aktører. Rigtig mange vil gerne bidrage til at skabe løsningerne – opgaven er at samle de mange gode kræfter mod fælles mål og bygge platformen ved at teste og eksperimentere med konkrete initiativer, vi kan lære af.

Vi starter samtalerne på tværs

Som startskud til denne ambitiøse indsats samler vi den 26. august mere end 100 ledere på tværs af sektorer på Ungdomsøen, hvor de skal diskutere, hvordan vi bryder hul i samfundets siloer, så vi kan samarbejde på tværs om at videreudvikle verdens bedste samfund.

Her skal lederne bl.a. udforske, hvad vi kan lære af vores historie som et socialt innovativt samfund og af de mange sociale bevægelser, som har skabt det Danmark, vi kender og diskutere, hvordan vi fremadrettet organiserer og finansierer social innovation.

Vil du vide mere?

Kontakt

Anders Folmer Buhelt, Akademichef, Akademiet for Social Innovation, anders@afsi.dk, 28 95 66 27

Sara Gry Striegler, Programleder, Dansk Design Center, sgs@ddc.dk, 61 10 47 78

Previous
Previous

Bevægelsen ruller…